Infrapanel fogyasztása

Egy infrapanel mindig pontosan annyit fogyaszt, amekkora teljesítmény rá van írva. De ami ennél is fontosabb pontosan ennyi KÖZVETLEN fűtési energiát is ad le! Pl. egy 500 W-os infrapanel 0.5 kWh-t, egy 200 W-os infrapanel pedig 0,2 kWh-t és így tovább. Miért is fontos a közvetlenül leadott fűtési energia? Hiába a 105-110% -os hatásfok némely fűtőberendezésnél, ha azok a teljesítményük jelentős részét a hőközvetítő anyagok felmelegítésére használják és a kiáramló égéstermékekkel elveszítik! 

 

Infrapanel és az energiahasznosulás

 

Az infrapaneles (infrafűtés) minden felvett energiát az adott terület FŰTÉSÉRE használja, nincs melléktermék

 

Magyarországon a fűtendő napok száma bármennyire is hihetetlen, de minimum 180 nap, és a téli átlaghőmérséklet +3ºC.

 

A helyesen, és a tényleges hő veszteségnek megfelelően kiválasztott fűtésrendszer éves, átlagos kiterheltsége (nem azonos a hatásfokkal) jó minőségű, modulációs gázkazánok esetén is maximum 60% körül alakul, de inkább kevesebb, mint több. Egy infrafűtési rendszer esetében ez 99,8%, és a fűtési szezon igen kis részében, alig néhány napig üzemel teljes terheléssel. Átlagosan a 180 fűtendő napra vetítve napi 5 órát üzemel (gyakorlati érték).

 

A meteorológiai adatok szerint a fűtési szezon több mint 80%-ában a fűtőberendezések kiterheltsége az 50%-ot sem éri el! tehát félgőzzel sem megy a fűtőberendezésünk. Igen fontos tehát az éves energia felhasználás szempontjából, hogy a fűtőberendezés csökkentett terhelés, azaz nem teljes kiterheltség mellett hogyan viselkedik.

 

Infrapanel fogyasztás -10%A hagyományos fűtőberendezéseknél a kiterheltség csökkenésével nem csökkennek a veszteségek, de csökken a hasznosuló energia, tehát a kiterheltség csökkenésével csökken a berendezés hatásfoka! Ennek számos oka közül a legjelentősebb a hagyományos, pellet, hőszivattyús és a gázüzemű kazánok, ki-bekapcsolásos üzemmódja.

 

Minél inkább csökken a névlegestől a ténylegeshez a leadott teljesítmény, annál rosszabb lesz a berendezés kiterheltsége, összhatásfoka.

 

Összességében egy jól megtervezett infrafűtéssel a hagyományos gázfűtéses rendszerekhez képest mintegy 10-15%-os megtakarítást érhetünk el.

 

Adott infrapanel teljesítménye mire is lehet elegendő?

 

Néhány példa:

 

  • 80- 150 W-os infrapanel pl. lábfűtésre alkalmas
  • 200-300 W-os infrapanel a mellék és kisebb helyiségek ideális fűtőteste
  • 400-500 W-os infrapanel 2,7m belmagasság alatti otthonok irodák, üzletek ideális fűtőteste
  • 500-650 W-os infrapanel 2,7-3m belmagasságú lakásokban stb. javasolt és használatos
  • 650-1000 W-os infrapanel a 3 méter belmagasság feletti helyiségek fűtésére a legalkalmasabb
Energiaigény kalkulátor

Honnan tudja, mekkora infrapanelekre van szüksége? Számolja ki energiaigényét.

Garancia vállalás

Belátható, 10 év korlátozás nélküli garanciát vállalunk infrapaneljeinkre.

Hírlevél feliratkozás

Friss hírek az infrapanelekről!