Gyakran ismételt kérdések

1. Miért jobb az infra fűtés, egy hagyományos fűtéssel szemben?

Fontos kiegészíteni a kérdést azzal, hogy milyen szempontból jobb? Az első szembetűnő különbség, hogy az infrafűtés esetén sokkal alacsonyabb beruházás költsége. A fűtőrendszer további előnye, hogy egyenletesebb hőérzetet biztosít, az átmeneti időszakokban (tavasszal és ősszel) költséghatékonyabban üzemeltethető.

Az infrapaneles fűtés használata közben az tapasztalható, hogy a termosztáton beállított értéknél magasabb a hőérzetünk, mivel ennél a technológiánál először a helyiségben található tárgyak melegszenek fel először, ezek adják át a hőt a levegőnek. Az egyenletes hőérzet azt jelenti, hogy a szobák alsó illetve felső része között 1-1,5 °C hőmérséklet különbség van, és sokszor a padló illetve ahhoz közel van melegebb.

Összehasonlításképpen, a hagyományos fűtésnél ez az érték 6-10°C is lehet a felső rész javára.

2. Miért egészséges fűtés az infrafűtés?

A működési elvéből adódóan a panelek lefele sugároznak, aminek eredményeképpen egyáltalán nem keringteti a levegőt a többi fűtőtechnológiához képest. Ez a tulajdonsága népszerűvé teszi a légúti megbetegedésekben szenvedők (például asztma) körében, hiszen nem száll a por, illetve az atkák is nehezebben terjednek el a helyiségben.

3. Miért nevezik tiszta fűtésnek?

Mert a szálló por koncetrációja az infrafűtés használatával lényegében nem emelkedik meg.

4. Miért hatékonyabb a kerámia kristályos panel, mint egy sík felületű panel?

A szemcsés panelfelület a simához képest nagyobb, illetve a panel félgömb alakban sugároz.

5. Miért hosszabb az élettartama egy grafit masszás panelnek, mint egy karbon szálas panelnek?

A grafit a panelek teljes belső felületét kitölti, a karbon szálas megoldással ellentétben nem használódik el egy bizonyos üzemidő után.

6. Miért válassza ezt a fűtési formát?

Elsődlegesen azért, mert szinte 100%-os hatásfokú rendszer, amelynek üzemeltetési költségvonzata sem magas. Nincs szükség kéményre, így nem kell kéménydíjat sem fizetnie. A 10 év garanciaidő pedig szavatolja a hosszú élettartamot és megbízható működést.

7. Mennyi idő alatt telepíthető?

Amennyiben a feltételek adottak (megfelelően be van vezetékezve az épület), akkor egy átlagos méretű családi ház esetében 1-2 nap alatt elvégezhető a telepítés.

8. Mekkora teljesítményű infrapanelre van szükségem?

Amennyiben elküldi nekünk az ingatlan paramétereit, mi díjmentesen megtervezzük Önnek a fűtőrendszert, ügyelve arra, hogy optimális mennyiségű és teljesítmény kerüljön beszerelésre az alacsonyabb üzemeltetési költségek érdekében.

9. Hogyan tudom megrendelni a paneleket?

Internetes áruházunkon keresztül, elektronikus levélben és telefonon egyaránt várjuk érdeklődését, rendelését!

10. Hol tudom átvenni a paneleket?

Tatai központunkban van lehetőség személyes átvételre, de darabszámtól függetlenül díjmentesen házhoz szállítjuk a nálunk megvásárolt paneleket!

11. Mennyi idő alatt fogom megkapni a paneleket?

Raktáron lévő termék esetén a megrendeléstől számított 1-2 munkanapon belül.

12. Ki szerelheti be a paneleket úgy, hogy közben a garancia is megmaradjon?

A beszerelést igény szerint akár mi is elvállaljuk önnek, de akár az ön által választott villanyszerelő szakember is elvégezheti.

13. Miért költséghatékony ez a fűtési megoldás?

Más fűtési rendszerekkel ellentétben az infrafűtés rendkívül könnyedén, gyorsan és olcsón kiépíthető/telepíthető. A helyiségek hőfokszabályozása külön-külön is megoldható, így mind a konyhában, mind a fürdőszobában más és más hőmérsékletet lehet elérni. Infrafűtés használatakor a levegő csupán másodlagos tényező a hő közvetítésében. A falak, a padló, és a bútorok is egyenlő hőmérsékletűek lesznek, míg a felső levegőréteg fűtésére nem pazarlunk feleslegesen energiát ahhoz, hogy a helyiség minden részében elérjük a megfelelő hőmérsékletet. Minden helyiségben könnyen elérhetjük az egyenletes hőeloszlást, aminek köszönhetően nem lesz többé sehol hűvös pont vagy hideg érzés, minden egyenletesen lesz meleg. A sugárzó fűtéselvnek köszönhetően pedig nem száll fel a meleg levegő, így a padló akár 1 vagy 1,5 fokkal is melegebb lehet a mennyezetnél!

14. Mennyivel fog megnőni emiatt a villanyszámlám?

Az üzemeltetési költség összege több szemponttól függ: Milyen szigeteléssel rendelkezik az ingatlan? Összesen mennyi teljesítmény szükséges a teljes ingatlan felfűtésére? Hány fokon kívánja működtetni a fűtést?

15. Hogyan célszerű vezérelni a paneleket?

Célszerű a helyiségek hőfokszabályozását külön-külön megoldani, hogy gazdaságosabb legyen az üzemeltetés. Ma már lehetőség van WiFi-vel, vagy GSM alapon működő termosztátok kiépítésére is.

16. Ha a fűtött helyiség eléri a termosztáton beállított hőmérsékletet, akkor a panel kikapcsol, majd a tér lehűlésekor ismét meg kell várni, hogy a panel újra felfűtse magát?

Igen, a panel automatikusan kikapcsol, ha a beállított hőmérsékletet sikerült elérni, majd akkor kapcsol be legközelebb, amikor a hőmérséklet csökkenni kezd. Ekkor csak annyi időre kapcsolnak be, hogy ismét felmelegítsék a padlót és a bútorokat, valamint minden szilárd tárgyat, ami a szobában található. Miután ez sikeresen megtörtént, a panelek újból leállnak, ez azonban a felfűtés időben már nem számottevő.

17. Pontosan mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a panelek elkezdjenek hőt kibocsájtani?

A panel azonnal elkezdi, de a helyiség felmelegedése időbe telik. Ez nagyban függ attól, hogy hány fokot szeretnénk elérni, jelenleg milyen a szoba hőmérséklete, valamint a falak, bútorok és egyéb tárgyak mennyire hűltek ki, hiszen az infra fűtés ezeknek a szilárd tárgyaknak a felmelegítésével éri el a levegő felmelegítését.

 

18. A falra vagy a mennyezetre szerelhető panelt válasszam inkább?

Mi a mennyezetre szerelhető panelt ajánljuk, hiszen innen tud a leghatékonyabban hatást kifejteni. A paneljeink félgömb alakban sugároznak, lefelé tudnak a legintenzívebben sugározni, ezért is jó a mennyezetre szerelt változat. Az oldalfalon található infrapanelek is képesek bemelegíteni a teret és a padlót, valamint a tárgyakat, ám ez valamivel több időbe telik, mint a mennyezeti panelek segítségével. Akármelyik megoldást is válasszuk rendkívül fontos a tervezés a megfelelő, egyenletes hőérzet eléréséhez.

 

19. Ha padlófűtést szeretnék, akkor elegendő csak arra a helyre raknom fűtést, ahol közlekedünk, vagy a helyiség egész alapterületére tervezzek?

 

Mindenképp a helyiség egész alapterületére érdemes megtervezni a padlófűtést, elsősorban azért, hogy ne keletkezzenek hőhidak. Padlófűtés kialakításánál is ugyan úgy a helyiség alapterületét, a belmagasságot, valamint a szigetelési megoldásokat is ugyan úgy figyelembe kell venni, valamint ebben az esetben az aljzat szigetelése elengedhetetlen! is sokat számít (8,00 cm vastag, 2x 4,00 cm kötésbe rakva).

 

20. Garázsba, boltba is elhelyezhetőek ezek a panelek? Nem fog az autó fényezésében, esetleg a romlandó árukban kárt okozni a panel sugárzása?

 

Természetesen a fent említett helyiségekben is kiválóan használható ez a fűtési megoldás, mivel mindent az ön által beállított hőmérsékletre fűt fel, így amennyiben ön 23 fokot szeretne elérni, úgy minden a helyiségben található szilárd tárgy 22-24 fokra lesz csak felmelegítve.

 

 

21 Egy helyiségben, ha több panelre van szükség, hogyan célszerű őket vezérelni? Külön termosztátról minden panelt, vagy együtt?

Helyiségenként Javasolt egy-egy termosztát. Nagy alapterületű Ipari ingatlanok esetén indokolttá válhat több termosztát elhelyezése is.

22. A panelek és a termosztát között szükséges-e vezetékes kapcsolat? Ha igen, akkor milyen átmérőjű vezeték szükséges?

A falon található, fixen elhelyezett termosztát esetén direkt összeköttetés van a panelek, a kapcsolótábla és a termosztát között. Amennyiben vezeték nélküli termosztátról van szó, úgy a termosztát két egységből áll, amik közül az egyik fixen össze van kötve az infrapanelekkel (ez a vevő egység), az adó egység pedig az adott helyiségen belül bárhol elhelyezhető (ez a hőmérséklet méréséért felel)

23. Szükség esetén a rendszert tudom valahogy bővíteni?

Természetesen a rendszer bármikor bővíthető új elemekkel.

24. Mennyire tud felmelegedni a panel? Érintés esetén tud-e égési sérüléseket is okozni?

Működés közben az infrapanelek felületének a hőmérséklete 100-110 fok (azonban a paneltől akár már néhány centiméterrel is ez a szám jóval kevesebb). Ez a szám függ a feszültségtől, a 100-110 fok a Magyarországon szokványos hálózati feszültségre vonatkozik, honlapunkon akár magasabb hőmérsékletekkel is találkozhat, mivel termékeinket külföldön is árusítjuk, ahol előfordulnak hazánkétól eltérő hálózati feszültségek is. A panel érintése semmiféle égési sérülést nem tud okozni!

25. Lambériára, gipszkartonra felszerelhetőek a panelek?

Igen, az infrapanelek hátoldali hőmérséklete a szoba átlaghőmérsékletétől mindössze 4-5 fokban térnek el, így akár éghető felületre, akár távtartó nélkül is felszerelhetőek. A tömegük nem jelentős, a legnehezebb, nálunk megtalálható mennyezeti infrapanel tömege közel 10kg (ez az 1000 W-os alumínium keretes infrapanel), az összes többi termékünk ennél még könnyebb is.

26. Mikor szükséges a teljesítménykapcsolót használni/ beiktatni?

Ez akkor válhat szükségessé, ha a termosztátra kapcsolt infrapanelek összteljesítménye ( W )nagyobb, mint a termosztát terhelhetősége (A). Ennek számítása a következő W osztva 220 = A

27. Ráköthetők a panelek éjszakai áramra is?

Amennyiben szeretné ezt megoldani, úgy mindenképp vegye fel a kapcsolatot a helyi áramszolgáltatóval, és egyeztessen velük. (szolgáltatónként az engedélyezés eltérő lehet) A fűtés így külön körön fog működni, külön biztosítékkal fog rendelkezni, nem a hagyományos módon lesz a fő hálózatra becsatlakoztatva, de mindenképpen fixen kell a hálózathoz csatlakoztatni. Nagyon fontos megjegyezni, hogy csak vezérelt árammal az infrapaneles fűtés nem biztos, hogy megfelelően fog működni, mivel ha a szolgáltató nem nyújt folyamatos vezérelt áramot, az infrapanelek felfűtéséhez a szakaszosan adott áram nem lesz elegendő. (ha pl. 20-30 perc a felfűtés, és eközben van, hogy a panel nem kap áramot, akkor a fűtés sem lesz hatékony vagy megfelelő).

28. Amennyiben éjjeli áramváltót szerelek be észre lehet- e azt venni, amikor átkapcsol éjszakairól nappalira?

Igen, a bekötés helyén egy kattanás és minimális szünet (1 ms) jelzi ezt.

29. Miért szükséges megoldani a padló fűtésénél a szigetelést?

Amennyiben nincs szigetelés, vagy nem megfelelően van megoldva, úgy a fűtőfólia, vagy fűtőszőnyeg teljesítményének a java része egyszerűen elveszik, mivel a lefelé sugárzott hőt semmi sem tartja vissza, ez pedig rengeteg veszteséggel jár, és emiatt a fűtés rengeteget veszít a hatékonyságából is, ami az elektromos áram megemelkedett díján is meglátszik majd.

30. Amennyiben egy helységben több panel található, hogyan kell őket összekötni?

Minden ilyen esetben párhuzamos kötést kell alkalmazni.

31. Ha csak kiegészítő fűtésnek viszem el, akkor nem elég a kisebb teljesítmény?

Kiegészítő fűtésként alkalmazva fontos, az alapos tervezés melyhez ajánljuk szakembereink segítségének igénybevételét. Nem mind egy ugyanis, hogy milyen rendszert egészítünk ki, és a felhasználás módja sem.

Pár példa a kiegészítő fűtésre:

  • Már meglévő fűtés mellett egy-egy adott helyiség melegítésére (pl. esetleg kicsi gyermek szobájában az ágya fölé, kanapé vagy íróasztal fölé, fürdőszobában a fürdetési időre). Ilyenkor az adott helyiség szobájának hőmérsékletét csak pár fokkal kell megemelni.
  • Már meglévő fűtésünk nem képes mondjuk csak 20 fokig felfűteni a szobát, akkor ezt kiegészítve 4-5 fokkal tovább tudjuk emelni a hőmérsékletet.
  • Kiegészítő fűtés, amikor csak az átmeneti időszakban használjuk az infarfűtést. Tavasszal és ősszel a falak még nincsenek teljesen kihűlve, így nem szükséges akkor fűtési teljesítmény.

NEM KIEGÉSZÍTŐ FŰTÉS!!!

  • Ha a már meglévő fűtő megoldás nincs rendszeresen használva a fűtési szezonban, csak bizonyos esetekben, ha nagyon kell. Egy cserépkályha mellett, ami csak hetente néhányszor van begyújtva, az infrafűtéssel mint fő fűtési móddal kell számolni.

32. Mivel a panel felületi hőmérséklete magas nem tűzveszélyes?

Az infrapanelt bármilyen felületre felszerelhetjük, mivel a panelek csak a közvetlen fűtő felületükön állítják elő a hőt, a többi már az infra sugárzás dolga! A fallal érintkező hátlap pedig olyan jól szigetelt, hogy hőmérséklete a szobáénál csupán pár fokkal magasabb.

33. Melyik jobb a G-OLDFlex vagy az Infrapanel?

Ez a felhasználástól függ. Hosszú távon, mindennapos használatra, vagy fő fűtésként alkalmazva, mindenképpen a mennyezeti infrapanelt válasszunk. Kiegészítő fütésként, vagy ha gyors telepítésre van szükség (az infrakonvektornak elég egy szabad konnektor, hisz a termosztát beépített), inkább a G-OLDFlex infrakonvektort ajánljuk. Továbbá javasoljuk, hogy vásárlás előtt kérjen segítséget tapasztalt kollégáinktól.

34. Lehet a normál infrapanelt magas belmagasságú helységbe szerelni?

Ebben az esetben mutatkoznak meg igazán az infrapanel előnyös tulajdonságai. Legyen bármekkora a belmagasság, a panelek a plafonba építve lefelé sugározzák a hőt, méghozzá úgy, hogy a felső légréteget nem melegítik fel feleslegesen, sőt a padló szinten minden esetben magasabb a hőmérséklet 1-1,5 fokkal. Mivel a felső légréteget nem fűtjük feleslegesen, egy jól megtervezett mennyezeti infrapaneles fűtés sokkal gazdaságosabb, és olcsóbb, mint a hagyományos fűtés.

35. A törölköző szárító magában betudja e fűteni a fürdőszobát?

Picike fürdőszobánál lehet realitása annak, hogy a törölközőszárító fűtőtestként funkcionálhasson, amennyiben a fürdőszoba más fűtött helyiségekkel van körülvéve, ezáltal folyamatos alaptemperálást kap. A törölköző szárító alapvetően nem erre a célra készül. Maximális, egy órás üzemidejével képes ellátni fő funkcióját, hogy a pántokra akasztott törölközőket megszárítsa. Ügyeljünk arra, hogy a törölköző soha ne érintkezhessen közvetlenül a fűtőfelülettel!

36. Hogyan lehet takarítani a panelt?

Ez az infrapanel anyagától is függ! A kerámia kristályos infrapanelek esetén, telepítés után, illetve a fűtési szezon elején érdemes a panelt átporszívózni, a porszívó puha kefés végével. A telepítés során bekoszolódott infrapanelt, puha, finom anyagú, nedves törlőkendővel lehet áttörölni. Üvegfelületű infrapanelek esetében, nedves rongyot/vagy szivacsot érdemes használni, esetleg ha szükséges egy kevés, nem maró hatású tisztitószerrel.

37. Mennyi a tényleges élettartama egy panelnek?

Mi a grafitmaszával töltött infrapanelekre 10 év garanciát és élettartam szavatosságot nyújtunk vásárlóinknak. A garanciáról és a feltételekről bővebben itt olvashat!

Az élettartam szavatosság azt jelenti, hogy amíg a készülék megkapja a működéséhez szükséges 220V-os feszültséget, addig annak működnie kell! Ha ez valami oknál fogva mégsem így van, mi díjmentesen kicseréljük a terméket (amire fennállásunk 17 éve alatt még nem volt példa.)

38. Milyen időközönkét kell karbantartani?

A mennyezetre vagy oldalfalra, fixen felszerelt infrapaneleknél rendszeres karbantartásra nincs szükség. Megfelelő használat mellett éveken át teszik a dolgukat.

39. Egy nap mennyi időt működik egy panel?

-

Erre konkrét értéket mondani az ingatlan tulajdonságainak ismerete nélkül nehéz. Egy átlagos, 0.45U érték alatti szigetelésű ingatlan esetében (ezt befolyásolják az aljzat, falazat, födém és nyílászárók), 20-22 fokos beállított hőmérséklettel számolva, a fűtési szezon 180 napján, 5-6 órás üzemidőről beszélhetünk/nap.

A köztes, tehát őszi-tavaszi időszakban ez persze kevesebb, míg a hidegebb téli napokon több, de mint mondtuk ezt az ingatlan tulajdonságai is befolyásolják.

40. Kell elem a termosztátba?

A TR010 manuális termosztáthoz nincs szükség elemre. A többi termosztát esetében viszont igen, a megfelelő energia ellátás érdekében elengedhetetlen. (Csak alkáli elemet használjunk a termosztátban, a tölthető „aku”-val nem működnek).

41. Ha elmegyünk, otthonról bekapcsolva lehet e hagyni a panelt? Nem lesz e baja?

Egyáltalán nem, sőt javasolt a belső hőmérsékletet folyamatosan szinten tartani. A mennyezeten vagy oldalfalon, fixen elhelyezett, termosztáttal működtetett infrapanelek gazdaságos működéséhez ez nagyon fontos. Olyankor, amikor napközben üres a ház, akkor is javasolt csak pár fokkal lejjebb venni a beállított hőmérsékletet, így a falak, bútorok, a padló nem hűlnek ki teljesen és másodlagos hőközvetitőként saját hőmérsékletüket adják át a levegőnek, ezzel energiát megtakarítva nekünk.

42. Mivel lehet lefesteni, az infrapanelek keretét és felületét?

Nem feltétlen szükséges átfesteni, ám ha mégis ragaszkodunk hozzá, CSAK VÍZBÁZISÚ FESTÉKKEL tegyük. Más, oldószeres festékek használata kerülendő, sőt TILOS!

Energiaigény kalkulátor

Honnan tudja, mekkora infrapanelekre van szüksége? Számolja ki energiaigényét.

Garancia vállalás

Belátható, 10 év korlátozás nélküli garanciát vállalunk infrapaneljeinkre.

Hírlevél feliratkozás

Friss hírek az infrapanelekről!